dinsdag 24 januari 2012

Blozen, hoe erg is het?

Blozen. Iets wat ik ontzettend haat van mezelf. Volgens mij bloos ik echt overal om. Al iemand denkt dat ik heb afgekeken, terwijl het niet zo is, bloos ik. Als iemand vraagt of dat ik een jongen leuk vind, bloos ik, terwijl ik die jongen niet eens leuk vind ( denk ik? )! Kortom samengevat: ik bloos om alles. Vat het niet verkeerd op hoor, blozen kan juist ook heel schattig zijn. Wanneer die leuke jongen zegt dat hij je leuk vind, is het best schattig als je bloost. Maar voor mij is echt een nadeel: mensen geloven me soms niet, omdat ik bloos. Ik was benieuwd, waarom je nou eigenlijk bloost en ben op onderzoek gegaan.


Uit onderzoek is gebleken dat maar 10% van de mensen in Nederland, tussen de vijftien en zestig jaar last hebben van blozen. Dit is eigenlijk best weinig als je na gaat dat dus 90%(!) er geen last van heeft. Ik voel me dan ook vaak alsof ik de enige die ben, die er zo een last van heeft. Gelukkig weet ik nu dat (0,10 x 17 000 000= 1700 00 anderen in Nederland, er ook last van hebben. Nu voel ik me opeens niet meer de enige. ;)

Veel mensen, zoals ik, hebben een bloosangst gecreeërd. Het is een obsessie geworden, doordat je in bepaalde situaties hebt gebloosd en dat bij je blijft hangen. Zoals ik een voorbeeld gaf met het afkijken: een leraar verdenkt je van afkijken, terwijl het totaal niet het geval is. Doordat hij zo zeker overkomt, bloos je van een onzekerheid. Als je bloosangst hebt, probeer je er alles aan te doen om te zorgen dat deze zelfde situatie niet meer voorkomt. Je bloost, als plaatsvervanger voor schaamte.

bron
Dit kan een impact hebben op je zelf vertrouwen. Je weet van jezelf dat je vaak bloost en je staat dus niet graag in het middelpunt. Als je weet dat op een bepaald moment alle aandacht naar jou zult gaan, vermijd je dit liever, dit heet vermijdingsgedrag. Al deze gebeurtenissen zullen een impact hebben op je zelfvertrouwen. Je durft bij een groepsgesprek niet het woord te nemen, je durft geen vragen te stellen, je bent bang om presentaties te geven en meer van zulke zaken. Je weet namelijk toch dat je rood zal worden. Het kan zelfs zo erg zijn, dat je verlegen bent bij je eigen familie. En jep, soms heb ik dit ook..

Bloosangst kan er dus voor zorgen dat je publieke activiteiten zult vermijden en zo min mogelijk zult gaan praten. Je leeft in angst, want je wilt niet uit een grote groep worden gekozen, om het woord te nemen. Er worden veel operaties, cursussen en hypnoses aangeboden voor het tegengaan van blozen, echter heb ik gelezen dat dit allemaal NIET helpt en je het toch echt zelf zal moeten leren. Wist je trouwens dat mensen die blozen vaak aardiger en betrouwbaarder worden gevonden?

Wat is nou eigenlijk de oorzaak van het blozen? Typische situaties zijn angst en opwinding. Voorbeelden hiervan zijn het spreken in het openbaar, plostelinge verlegenheid, maar je kan ook blozen zonder dat er een duidelijke reden achter zit. Helaas, maar dit is dan meestal een aangeboren aanleg om in stress situaties te blozen. Mensen die vaak blozen, voelen zich daardoor in verlegenheid gebracht. Dit kan problemen leiden tot sociale stress of in het ergste geval soms zelfs fobieën.

bron

Eén van de manieren om dit tegen te gaan is psychologie. Soms heb je zelf niet eens door waarvoor je nou eigenlijk bloost, maar een ander kan dat soms wel doorhebben. Je moet psychologie niet als een ernstig onderwerp zien, psychologie kan ook in minder ernstige zaken, als blozen, vaak voorkomen. Hier hoef je je niet voor te schamen, het is juist goed als je door heb dat je vaak bloost en dat je actie wilt ondernemen.
Ook het opkrikken van je zelfvertrouwen zou een stuk helpen. Kom meer voor jezelf op, hoe moeilijk het ook lijkt. Probeer eens in groepsgesprekken het woord te nemen en de aandacht naar jou te leiden. Het is soms toch ook heerlijk als het even allemaal om jou gaat?

Echter zijn het niet alleen emotionele zaken die blozen kunnen veroorzaken. Ook: koorts, opvliegers, gebruik van alcohol, gekruid voedsel, geneesmiddelen en Couperose kunnen dit veroorzaken. Hierdoor kun je galbulten en diarree krijgen. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam om de huis arts in te lichten.

Ik heb een stukje van een expert over lichaamstaal kunnen vinden. Blozen is vaak minder erg dan je denkt, sterker nog, het wordt vaak leuk gevonden. Het is een wat langer stukje, maar zelf vond ik het heel erg informatief.
 
Frank van Marwijk:
"
Op dezelfde manier kun je ook blozen als mensen verkeerde gedachten aan jou toeschrijven. Iemand insinueert bijvoorbeeld dat je flirt met een jongen. Jij weet zelf goed dat dat niet waar is, maar alleen al door het idee dat de ander dat denkt, loop je meteen rood aan. Dat is vervelend omdat dit zijn of haar idee alleen maar bevestigt.
Dit zijn voorbeelden waarin blozen lastig kan zijn. Het is niet zozeer de kleur die je krijgt, maar het gevoel dat je daarbij hebt wat het meest vervelend is. Vooral het gevoel dat mensen verkeerd over je denken. Anderen vinden blozen een minder groot probleem dan de persoon die het doet. Het is waar wat je zegt dat blozen iets charmants heeft. Jij zegt dat over anderen die blozen, maar anderen zeggen dat ook over jou!
Iemand die bloost wordt vaak aardiger gevonden dan iemand die stoïcijns blijft. Het is charmant en heeft ook wel iets naïefs en onschuldigs. Sommige personen vinden het daarom leuk om mensen die blozen een beetje te plagen, juist om ze meer te laten blozen – arme jij!
Blozen is niet erg, mensen zullen je er niet op afkeuren. Als je vaak bloost, is het goed als je dat ook van jezelf leert te aanvaarden – hoe lastig je dat ook vindt. Zeker tijdens officiële momenten als speeches of vergaderingen is dat aan te raden omdat het blozen je afleidt van je verhaal. Zodra je minder aandacht geeft aan het blozen, zul je het waarschijnlijk ook minder gaan doen. Verder is het goed om te weten dat de neiging om te blozen minder wordt, naarmate mensen ouder worden.
Voor de volledigheid is het goed om
"

Ik hoop voor de mensen, die net zo als ik, last hebben van blozen, het nu een stuk makkelijker te accepteren is. Door het research naar vele verhalen, merk ik dat veel mensen zich hetzelfde voelen. Er zit niks anders op, dan het te accepteren. Accepteeer jezelf zo als je bent. Blozen is niet in elke situatie leuk, maar het kan ook goed uitpakken. En soms zelfs handig voor een smoesje. ;)

Ik hoop dat jullie dit een leuk en informatief stukje vinden. Voor de menzen die vaak blozen: accepteer het. Zelf hoop ik dat ik er een stuk beter mee kan omgaan, nadat ik dit allemaal heb gelezen. Ik hoop uiteraard voor jullie hetzelfde. Blozen jullie ook vaak? Of hoe gaan jullie om met mensen die blozen?

Liefs,
Amber

15 opmerkingen:

 1. Ik bloos niet zovaak als zegmaar hier gezegd wordt, maar wel als ik bijv een leuke jongen zie, of als idd met afkijken de leraar iets zegt idd. Dat is zo vervelend. Alsof je dan meteen wat gedaaan hebt. Iig hoop ik dat het bij jou snel stopt!;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bloos ook heel vaak hoor. En ook telkens wanneer ze me benaderen.


  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er soms last van, maar dan komt het op momenten waarvan ik denk 'heh? waarom bloos ik?' Zomaar uit het niets, als ik iets vertel ofzo. Dat vind ik ook best vervelend!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij bloos ik niet snel, alleen als er iets word gevraagd waar ik geen antwoord op heb! :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er ook vaak last van meestal als ik iets moet presenteren voor een grote groep mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi je nieuwe lay! En ik bloos zo af en toe ook haha. :') X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, wat interessant om te lezen. Ik wist helemaal niet dat mensen er een angst voor konden opbouwen. Ik bloos soms, maar ik draag groene concealer + foundation, probeer het daaronder weg te moffelen. :') Ik heb het niet uit angst of schaamte. Vervelend dat je er last van hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mehhh ik bloos ook heel snel en dat is soms zo vervelend -.-'

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ah interessant!
  zelf heb ik er niet echt last van..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een onwijs leuke ppost, zelf heb ik er wel las van haha

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat heb ik dus ook! Echt, ik bloos echt om alles!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen

Copyright © 2015 Beautyzoom.